Porady
Triki i myki - poczta poczt
PC Format 12/2018

Korzystamy z niego na co dzień niemal wszyscy, mało kto wykorzystuje jednak w pełni jego potencjał. Gmail to zdecydowanie bardziej zaawansowana skrzynka e-mail, niż nam się wydaje. Poniżej przedstawiamy możliwości, które googlowska poczta ma do zaoferowania, a o których większość użytkowników zwyczajnie nie wie. Tomasz Lubczyński

1. Usuń załącznik, ocal e-maila

Choć Gmail nie ma wbudowanej możliwości usuwania samych załączników z e-maili, to pojawiły się zewnętrzne dodatki do przeglądarek uzupełniające tę lukę. Jednym z nich jest Dittach, który po instalacji dodaje boczny pasek z wyszczególnionymi wszystkimi plikami, które zapychają skrzynkę. Znaleźć można także opcję usunięcia wszystkich załączników starszych niż określona przez nas liczba dni. Dodatkowo program dodaje do każdego załącznika etykiety, które pomagają rozpoznać, czy dany plik nie jest np. ważną umową.

2. Potwierdzenie odbioru

Standardowo Gmail nie jest w stanie wymusić na odbiorcy potwierdzenia odczytu naszego maila – istnieje wprawdzie możliwość wysłania wraz z wiadomością prośby o potwierdzenie, jednak tylko dla kont firmowych. Ponownie na ratunek przybywają rozszerzenia – w tym wypadku mxHero Toolbox. Zwiększa on znacząco możliwości Gmaila (m.in. dodaje niszczenie wiadomości po odczytaniu przez odbiorcę), w tym pozwala na otrzymanie potwierdzenia odczytu. By funkcja zadziałała, niezbędne jest jednak, by osoba, do której wysyłamy maila, miała włączoną funkcję pokazywania obrazków.

3. Cofanie wysyłki

W tym wypadku podstawowe funkcje Gmaila są wystarczające. Po wysłaniu każdego e-maila otrzymujemy komunikat Wiadomość wysłana, a wraz z nią dwie opcje: Cofnij oraz Wyświetl wiadomość. Pierwsza z nich anuluje wysłanie wiadomości do adresata. Możemy ustalić, jak długo po napisaniu maila będziemy mogli go cofnąć (może to być maksymalnie 30 sekund). Wystarczy w prawym górnym rogu okienka Gmaila kliknąć Ustawienia i przy opcji Cofnij wysyłanie ustalić odpowiednią wartość.

4. Własna stopka

Kolejna opcja dostępna z poziomu samego Gmaila. Wystarczy wejść w ustawienia, odnaleźć sekcję Podpis i wpisać tam tekst stopki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej zdjęcie lub zmienić styl wpisywania. Na koniec wystarczy zapisać zmiany i gotowe. Od teraz do każdego wysłanego maila automatycznie dołączany będzie nasz podpis.

5. Kto nas sprzedał?

Podczas rejestrowania się na nowej stronie czy w usłudze, które wymagają podania naszego adresu e-mail, łatwy trik pozwoli nam przypilnować, komu dana firma sprzedaje nasze dane. Wystarczy podczas wpisywania nazwy skrzynki dodać do niej +nazwa_firmy, np. jan.kowalski+netflix@gmail.com. Wówczas wszystkie wiadomości lądujące automatycznie w spamie, a wysyłane właśnie na jeden z takich specyficznych adresów, pozwolą zidentyfikować, kto podał nasze dane osobom trzecim.

6. Tryb poufny

Jest to wbudowana w Gmaila opcja, pozwalająca na zablokowanie możliwości przekazywania dalej wysłanej przez nas wiadomości – uniemożliwia także kopiowanie, wklejanie, pobieranie czy drukowanie e-maila. Opcję znaleźć można w oknie nowej wiadomości – wystarczy kliknąć ikonę kłódki z tarczą zegara. Pozwala ona nie tylko ustawić ważność obostrzenia (do 5 lat!), ale także włączyć wymaganie kodu dostępu do wiadomości. Google generuje kod w formie SMS-a.

7. Jeden, by wszystkimi rządzić

Istnieje prosty sposób, by wysyłać maile z kilku kont pocztowych z poziomu jednej instancji Gmaila. Na stronie skrzynki Google’a wchodzimy w Ustawienia, klikamy sekcję „Konta i importowanie” i odnajdujemy pozycję Wyślij jako – teraz wystarczy dodać konkretny adres i podążać za poleceniami wyświetlanymi na ekranie: wymagana będzie między innymi weryfikacja prośby o dodanie skrzynki.

8. Dodatkowe funkcje

Laboratorium Gmaila zawiera eksperymentalne funkcje, które można przetestować przedpremierowo. Aby je wypróbować, wystarczy w ustawieniach odnaleźć zakładkę Zaawansowane i wybrać opcje, które nas interesują. Wśród możliwości znajdują się tworzenie gotowych szablonów wiadomości, niestandardowe skróty klawiszowe czy przechodzenie do kolejnej wiadomości (zamiast powrotu do strony głównej poczty) po usunięciu maila.



Zobacz również